Αποτελέσματα
Έχει γίνει προμήθεια σπόρων και μοσχευμάτων γαρδένιας από όλο τον κόσμο, ώστε να παραχθεί ένα βιοποίκιλο φυτικό υλικό γαρδένιας. Από τους σπόρους και τα μοσχεύματα έγινε παραγωγή νέων φυτών. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την παραγωγή 30 γενοτύπων, ενώ τελικά έχουν παραχθεί 96 γενότυποι. Για τη συνέχιση του έργου επιλέχθηκαν τελικά 32 γενότυποι 8 από τις 4 ποικιλίες-προμηθευτές που τελικά οι σπόροι τους φύτρωσαν.
Ολοκληρώθηκε η γενετική ανάλυση των 32 επιλεγμένων παραγόμενων γενοτύπων γαρδένιας με τα οποία θα συνεχιστούν τα πειράματα των επόμενων ΕΕ. Οι γενότυποι συγκρίθηκαν με εμπορικά φυτά δείκτες. Προσδιορίστηκε η μεταξύ των ποικιλιών, αλλά και η εντός των ποικιλιών συγγένεια, και φαίνεται ότι τόσο οι γενότυποι όσο και οι ποικιλίες – προμηθευτές διαφέρουν γενετικά μεταξύ τους (εκτός αυτών από την Αυστραλία που ενώ υπάρχει ποικιλότητα μεταξύ των γενοτύπων πιθανότατα το υλικό προήλθε από συγγενικά μητρικά φυτά). Τα νέα φυτά διαφέρουν από τις εμπορικές ποικιλίες, ενώ και η βιοποικιλότητα που παρατηρήθηκε είναι ικανοποιητική για τη συνέχιση των πειραμάτων και τη επιλογή νέων γενοτύπων κατάλληλων για χρήση σε μαζική παραγωγή στην ανθοκομία.
Ολοκληρώθηκαν τα πειράματα του κλωνικού πολλαπλασιασμού των γενοτύπων και έχουν προσδιοριστεί πρωτόκολλα παραγωγής με μοσχεύματα και in vitro. Γενικά φαίνεται η ίδια τάση που υπάρχει στη γαρδένια να πολλαπλασιάζεται σχετικά εύκολα τόσο με μοσχεύματα όσο και με ιστοκαλλιέργεια. Συνίσταται προσοχή στη θρέψη των νεαρών φυταρίων με χρήση θρεπτικών διαλυμάτων χαμηλού pH, καθώς και στα υποστρώματα ιστοκαλλιέργειας τα οποία θα πρέπει να είναι ρυθμισμένα σε χαμηλό pH.
Η ΕΕ4 υλοποιήθηκε, με το φυτικό υλικό που έχει παραχθεί στις πρώτες ΕΕ. Φυτά από τους 32 γενότυπους τοποθετήθηκαν σε φυτοδοχεία και αποτέλεσαν το μητρικό φυτικό υλικό από το οποία κόπηκαν επανειλημμένα μοσχεύματα για την παραγωγή νέων φυτών, ώστε να υλοποιηθούν τα πειράματα της ΕΕ4. Τα φυτά που παράχθηκαν (περισσότερα από 200 φυτά / γενότυπο) ήταν αρκετά ώστε να ικανοποιηθούν οι ανάγκες της ΕΕ. Για την υποενότητα ΕΕ4.1 ολοκληρώθηκαν τα πειράματα για τον προσδιορισμό του κατάλληλου υποστρώματος καλλιέργειας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα φαίνεται ότι η μαύρη τύρφη, με βάση και το ότι παρουσίασε τη μικρότερη παραλλακτικότητα ανά γενότυπο και χειρισμό, είναι το πιο κατάλληλο υπόστρωμα για την παραγωγή γλαστρικών φυτών γαρδένιας, τα οποία έχουν και σχετική ομοιομορφία ώστε να είναι κατάλληλα να διατεθούν στο εμπόριο. Για τις υποενότητες ΕΕ4.2 και 4.3 τα πειράματα ολοκληρώθηκαν και προσδιορίστηκε το κατάλληλο pH και ο συνδυασμός των κατάλληλων ρυθμιστών αύξησης για τη δημιουργία νανοποιημένων φυτών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το επίπεδο του pH του διαλύματος μεταξύ 4-5 έδωσε φυτά γαρδένιας πιο εύρωστα, χωρίς εμφανείς χλωρώσεις και κρίνεται κατάλληλο για την εφαρμογή του στη καλλιέργεια των γενοτύπων της γαρδένιας ως φυτά γλάστρας για εμπορική παραγωγή και διάθεση τους στη συνέχεια στις αγορές. Για την υποενότητα ΕΕ4.4 έχουν ολοκληρωθεί οι μετρήσεις στους 32 γενοτύπους. Οι ουσίες που ανιχνεύτηκαν και ποσοτικοποιήθηκαν ήταν οι linalool, jasminelactone, cis-3-hexenyltiglate, cis-3- hexenylbenzoate, 4-decanolide, α-farnesene. Μεταξύ των 32 γενοτύπων ξεχώρισε ο 51-8. Για την υποενότητα ΕΕ4.5 υλοποιήθηκε έκθεση κοστολόγησης σύμφωνα με την οποία το κόστος των νέων φυτών δεν διαφέρει από το κόστος των ήδη καλλιεργούμενων φυτών της ποικιλίας 'Pelion'.
Για τη φαινοτυπική καταγραφή αξιοποιήθηκαν ο τύπος του άνθους και μετρήθηκε η διάμετρος και το βάρος των ανθέων, ο αριθμός των πετάλων, το μήκος και πλάτος τόσο των πετάλων όσο και των φύλλων και τέλος ο αριθμός των παραγόμενων ανθέων ανά φυτό. Μεταξύ των γενοτύπων τις υψηλότερες τιμές έδωσε ο γενότυπος 29-5.
Ακολούθησε γενετική ταξινόμηση με τους δείκτες ITS1 και ITS2. Οι δείκτες ITS1 δεν είχαν ικανοποιητικά αποτελέσματα, ενώ οι ITS2 έδωσαν παρόμοια εικόνα με του δείκτες ISSR. Έχει ήδη γίνει αίτηση για εγγραφή των γενοτύπων 29-5 και 51-8 στον CPVO, όπου θα κατατεθούν και οι αλληλουχίες ITS2.
Έγινε μαζική παραγωγή των επιλεγμένων γενοτύπων 29-5 και 51-8. Επίσης, επιλέχθηκαν τα ποιο ενδιαφέροντα από μορφολογική άποψη φυτά-γενότυποι για συντήρηση και για πιθανή μελλοντική τους χρήση.